chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  01.09.2014 11:17:09

Budou děti učit rodiče? Finanční osvěta dorazila do škol

Jak jsou na tom Češi s financemi? Devět z deseti Čechů se aktivně zajímá o své finance. Přesný přehled o svých financích má pak méně než polovina Čechů. Ve finanční gramotnosti mají mezery a své finanční znalosti přeceňují. Situace se má ale zlepšit, s osvětou se začíná už na školách.

Téměř devět z deseti Čechů se aktivně zajímá o svou finanční budoucnost. V celé Evropě se o své finance zajímá osm z deseti Evropanů. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu ING Bank, kterého se zúčastnilo 12 304 lidí ze 13 evropských států. 67 procent Evropanů si pak myslí, že hospodaření s penězi je v dnešní době složitější než před 10 lety.

Tři čtvrtiny Evropanů řídí své finance samy, bez podpory bank a finančních odborníků. On-line srovnávačů pak využívá více než polovina uživatelů českého internetu, zatímco v roce 2009 to byla zhruba pětina.

Detailně si své příjmy a výdaje plánuje pouze necelá třetina lidí. Přesný přehled o svých financích má pak méně než polovina Čechů. Své finance si ve vztazích raději drží odděleně, aby jim jejich partner neviděl do příjmů a nemohl kontrolovat výdaje. Společný účet má jen 43 procent domácností, zbytek si ho zatím nezařídilo, nebo to ani neplánuje.

Skoro polovina Čechů přiznává, že žije od výplaty k výplatě nebo na dluh.

Rozumí Češi financím?

Češi financím příliš nerozumí, s osvětou se proto začíná už na školách. Většina z nich má mezery dokonce i v základních pojmech. Dvě třetiny lidí nechápou rozdíl mezi debetní a kreditní kartou a jen třetina respondentů dokázala vysvětlit, co znamená zkratka RPSN. Vyplývá to z průzkumu ministerstva financí.

I proto se žáci druhého stupně základních škol už od loňského září učí základům finanční gramotnosti. Vůbec poprvé se z toho stala povinná součást výuky.

A mladí Češi ve finanční gramotnosti bodují. Na šestém místě z osmnácti zúčastněných zemí skončili patnáctiletí čeští žáci v mezinárodním srovnání finanční gramotnosti PISA 2012 (Programme for International Student Assessment). Výsledky vyhlásila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Mladí Češi předběhli Spojené státy i všechny zúčastněné země západní Evropy s výjimkou vlámské části Belgie.

Češi a úspory

Při výpadku veškerých příjmů by průměrná česká domácnost dokázala vyžít ze svých úspor tři měsíce a patnáct dní. Vyplývá to z pravidelného průzkumu ING Bank. Úspory tuzemských domácností podle něj rostou. Tradičně nejlépe jsou na tom s finanční rezervou domácnosti lidí s vysokoškolským vzděláním, které by z úspor a bez dalších příjmů vyžily téměř pět měsíců. Naopak nejslabší skupinou jsou domácnosti lidí se základním vzděláním, podle jejichž údajů by úspory vystačily jen na necelého jeden a půl měsíce.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688